Covid járvány – 3. hullám intézkedései (folyamatosan frissülő összefoglaló)

2021-03-05 19:38 A mai délután folyamán megjelent a Magyar Közlöny 36. száma benne a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III.05.) Korm. rendelet.

Szintén a délután folyamán Kovácsné Bárány Ildikó miniszteri biztos asszony közösségi média oldalán közzétett tájékoztatása szerint elkészült a bölcsődei ellátást érintő tájékoztató, amit a Magyar Államkincstár fog hamarosan a fenntartók részére elektronikus úton megküldeni.

2021.03.04. napján, hozzávetőleg egy évvel a járvány magyarországi megjelenését követően, a járvány harmadik hullámában Magyarország kormánya a járványügyi védekezés keretében korlátozó intézkedéseket jelentett be.

Ennek keretében a legfontosabbak:

  • Hétfőtől április 7-ig zárva lesznek az iskolák és óvodák, az iskolákban digitális oktatásra térnek át. Gyermekfelügyeletet az intézmények nem fognak biztosítani. A gyermekétkeztetést biztosítani fogják a lezárás ideje alatt.
  • Szintén bezárják, két hétre, március 22-ig az üzleteket, ez alól kivételt jelentenek az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a drogériák és a benzinkutak. (virágboltok március 8-án kinyithatnak)
  • Március 8-tól 22-ig minden szolgáltatásnak szünetelnie kell, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatásokat.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Ahol lehet, át kell állni otthoni munkavégzésre. (javaslat)
  • A határátlépés szigorítására is sor kerül.

A bölcsődékre vonatkozóan nincs korlátozás, tehát a bölcsőde ellátást nyújtó intézményeket, szolgáltatásokat nem kell bezárni. Ez a későbbiekben változhat.

Természetesen, mint eddig, a fenntartó a járványügyi helyzettel összefüggően a helyi viszonylatok alapján részleges vagy teljes bezárásról dönthet.

Amennyiben a bölcsődei ellátás átmenetileg leáll – bezárásra kerül sor – , úgy azt jelenteni szükséges a Kenyszi rendszerben, előírás szerint.

Az intézkedésekkel kapcsolatos jogszabályok a mai napon kerülnek várhatóan közzétételre.

Vélemény, hozzászólás?