Covid-19, veszélyhelyzet és a bölcsődei szolgáltatók – összefoglaló

Rendkívüli, nehéz körülmények közepette dolgozik mindenki e kihívásokkal teli időkben. A családi bölcsőde fenntartók, dolgozók mind kiválóan igyekeznek helytállni minden nap. Ez az erőfeszítés elismerésre méltó.

Jelen összefoglaló célja, hogy összegyűjtse a hivatalos közleményeket, friss jogszabályokat, felhasználható szakmai anyagokat.

Kedves bölcsőde fenntartók, dolgozók, kérdéseitek lehetnek, konkrétan bölcsődékre vonatkozó útmutató hiányában, különösen figyelemmel arra, hogy a Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére ismételten veszélyhelyzetet hirdetett ki a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel.

Az NNK által közzétett általános eljárásrend tartalmazza a megbetegedéssel és teendőkkel kapcsolatos alapfogalmakat és feladatokat.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága hasznos folyamatábrát készített és tett közzé, mely igyekszik segítséget nyújtani megbetegedett gyermek esetében szükséges intézkedések átgondolásában, döntések meghozatalában.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 17. § (1) bekezdése és a 19. § rendelkezik a bölcsődei ellátást érintő szabályokról.

Az intézkedések nyilvánvalóan valamennyi bölcsődei ellátásra vonatkoznak, így a családi bölcsődékre is. További intézkedésig, illetve rendkívüli körülmények felmerülése esetén fenntartói döntésig a bölcsődék megszokott rend szerint tartanak nyitva és látják egy a kisgyermekeket. Kiegészítő információ, hogy a rendelet értelmében játszóházban gyermekeket fogadni nem megengedett.

Ugyanezen rendelet tartalmazza a bölcsődei dolgozók hetente esedékes célzott tesztelését azzal, hogy ezen intézkedés részletszabályait külön rendelet fogja tartalmazni. (Ennek hiányában az intézkedés még nem megvalósítható.)

Az egyes bölcsődéket érintő megelőző védelmi intézkedéseket, megbetegedés esetén meghozandó döntéseket és végrehajtandó feladatokat a jogszabályokon, eljárásrenden túl a bölcsőde, illetve annak fenntartója/vezetője határozza meg.

Az egyes bölcsőde fenntartójának munkáltatói jogkörben eljárva számos kérdése merülhet fel: megelőzés, stratégia és helyi eljárásrend, protokoll vonatkozásában. Ezen kérdések megválaszolásában és a helyi intézkedési terv kidolgozásában nyújthat segítséget az Innovációs és Technológia Minisztérium megbízásából készített és általa közzétett Vállalati Fehér Könyv. Munkavállaló megbetegedése esetén a táppénz ellátással kapcsolatban az NNK által közzétett tájékoztató adhat válaszokat.

Vélemény, hozzászólás?