Változás a szociális ágazati összevont pótlék összegeiben!

A Magyar Közlöny 2020. évi 25. számában megjelent a 18/2020. (II.19.) Korm.rendelet.

A rendelet tartalmazza a 257/2000. (XII.26.) Korm.rendelet módosítását, ami gyakorlatilag a szociális ágazati pótlék jelentős emelkedését jelenti. A módosított összegek 2020.01.01. napjától érvényesek, tehát a dolgozók részére a márciusban esedékes bérkifizetéssel kell a januári pótlék különbözetét és a februári emelt pótlékösszeget számfejteni.

Az írt jogszabály módosítása azt is jelenti, hogy a Magyar Államkincstár – valószínűleg további hozandó jogszabályban foglalt rendelkezés alapján – várhatóan hivatalból meghozandó határozattal rendeli folyósítani a finanszírozott fenntartók (szociális ágazati összevont támogatást is igénylők) számára a január és február hónapokra megállapítandó különbözetet, valamint március hónappal kezdődően a magasabb pótlékösszegek szerinti támogatást. Ezekből következően tehát várhatóan március hónapban esedékes folyósítással az érintett fenntartók megkapják a január és február hónapokra esedékes különbözetet és a március hónapra esedékes magasabb pótlékösszegeknek megfelelő magasabb támogatási összeget.

Másfelől, miután a fenntartók munkáltatói jogkörükben eljárva elvégezték a munkaszerződések év eleji módosítását, a dolgozók tájékoztatását a besorolással, bérrel és szociális ágazati összevont pótlékkal kapcsolatosan, jelen jogszabály módosításra figyelemmel ismét tájékoztatniuk szükséges a munkavállalókat a megváltozott pótlékról a megfelelő írásos dokumentummal és egyben értesíteni szükséges a könyvelőket, hogy tegyék meg a szükséges intézkedést a március elején esedékes bérszámfejtésre nézve, vagyis számfejtsék le a dolgozókat megillető januári eredeti és megváltozott pótlékösszeg közötti különbözetet, valamint februárra már az új bérpótlék összeggel számoljanak.


Vélemény, hozzászólás?