CSABŐ HÍRLEVÉL – 2017 december

Kedves fenntartók, szolgáltatók és téma iránt érdeklődők!

Eljött az év utolsó hónapja, közelegnek az ünnepek, ám közel sem eseménytelen ez az időszak a jogalkotók számára és így egyben a bölcsődei szolgáltatók számára sem.

December első két hetének olyan híreit igyekszem összefoglalni most ebben a decemberi hírlevélben, ami a napközbeni ellátást nyújtó szolgáltatók működésére, tevékenységére hatással lehet.

A teljességre törekedve is fontos, hogy lehetnek még más egyéb fontos információk is, melyeket nem sikerült feltérképezni és beilleszteni a jelenlegi hírlevélbe. Ezért köszönettel fogadok minden visszajelzést a tartalommal kapcsolatosan.

JOGSZABÁLYOKRÓL:

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI, törvény 44.§ (1) pontjában megváltozott a munkahelyi bölcsőde definíciója a következőre:

„(1) A munkahelyi bölcsőde olyan bölcsődei ellátást nyújtó szolgáltatás, amelyet a foglalkoztató, vagy a foglalkoztatóval kötött megállapodás alapján az 5. § s) pontja szerinti fenntartó tart fenn, elsősorban a foglalkoztatónál keresőtevékenységet folytató személyek gyermekei bölcsődei ellátásának biztosítására. A foglalkoztatóval kötött megállapodás alapján az 5. § s) pontja szerinti fenntartó által működtetett szolgáltatásra is a munkahelyi bölcsődére vonatkozó szakmai és finanszírozási szabályokat kell alkalmazni.”

FONTOS HATÁRIDŐ:

Normatív támogatás 2017 évre vonatkozó elszámolása:

A Magyar Államkincstár honlapján már egy ideje elérhetőek a 2017 évi elszámoló nyomtatványok. A 2017 évi támogatás elszámolási határideje 2018.01.31.

A nyomtatványok az alábbi linken letölthetők:

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/nem-lakossagi-ugyfelek/szocialis-normativa-elszamolas/333/

PÁLYÁZATOK:

  • Elérhetők a NEA működési típusú felhívások.

A pályázati felhívásokat az alábbi linken olvashatják:

http://www.civil.info.hu/web/nea/palyazatok

A beadási határidő Kollégiumtól függően 2018.01.15.-01.18.

  • Az Alternatív Közösségek Egyesülete a Regionális Közösségi Központok program keretében a Nyílt Társadalom Alapítványok forrásainak felhasználásával pályázatot hirdet az Észak-alföldi régió megyéiben (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye).

A pályázati felhívás az alábbi linken érhető el:

http://civilhirugynokseg.hu/palyazat-civil-szervezetek-informalis-csoportok-megerositesere/

Beadási határidő: 2018.01.31.

TOVÁBBKÉPZÉS:

Megnyílt a továbbképzésre jelentkezéshez használandó felület regisztrációs része.

https://kepzes.csbo.hu/login/index.php

Érdemes figyelemmel kísérni a kiírt képzési időpontok és helyszínek listáját és jelentkezni a továbbképzésre. A továbbképzésen való részvétel az EFOP-3.1.1-14-2015-00001 Kisgyermekkori nevelés támogatása kiemelt projekt keretében ingyenes. A projekt honlapján tájékozódhatnak az induló továbbképzések idejéről és helyszíneiről az alábbi linken:

http://www.efop311.hu/hirek/

Ha a regisztráció, jelentkezés során probléma lépne fel, hívják a CSBO-t, készséggel segítenek munkatársaik.

PROGRAMOK:

A NEA 2018 évi működési pályázatokról tájékoztatót tervez a Civil Kerekasztal 2018.01.05-én Hódmezővásárhelyen.

A meghívó és pontos időpont megtekinthető lesz a Civil Kerekasztal FB oldalán:

https://www.facebook.com/civilkerekasztal/

Az EFOP-3.1.1-14-2015-00001 Kisgyermekkori nevelés támogatása kiemelt projekt keretében kialakított és elindított bölcsődei tapasztalatcsere jó gyakorlat adaptációs szakaszába ér 2018 első negyedévében, ezért várom azon családi bölcsődék, napközbeni gyermekfelügyeletek jelentkezését, akik szívesen részt vennének bölcsődei tapasztalatcsere programon elsősorban Hajdú-Bihar megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Természetesen más megyékből is szeretettel várom a jelentkezést, érdeklődést. Egyben köszönöm azoknak, akik novemberi felhívásomra már jelentkezett.

Jelentkezni és érdeklődni a nyariszilvia@yahoo.com emailcímre küldött emailben lehet.

Kívánok mindenkinek áldott, békés karácsonyt!

Nyári Szilvia

Vélemény, hozzászólás?